Dezinsekcija Milipedi

Dezinsekcija Milipedi

Dezinsekcija Milipedi

Karakteristike i odlike


Milipedi spadaju u jednu od četiri podvrsta stonoga. Ova podvrsta može biti različitih boja od crne i braon (većina milipeda ima ovu boju) pa sve do crvenih i narandžastih tonova. Neke vrste mogu biti i šarene sa pegama a čak nailazimo i na vrste koje mogu da svetle u mraku. Njihova veličina varira od svega 2 milimetra pa sve do tropskih primeraka koji mogu biti i po 30cm dugački. 

Milipedi su insekti koji nastanjuju vlažne i otvorene prostore, redje se mogu naći u zatvorenom prostoru. Kako im treba puno vlage najčešće ih možemo naći na vlažnim mestima, tamo gde ima dosta trulog lišća ili voća kao što su bašte, dvorišta, parkovi i sl. Najviše se koncentrišu izmedju naslaga trule vegetacije i zemlje ali mogu i da se ukopaju u zemlju.

 

Ponašanje, ishrana i navike


Milipedi se hrane lišćem i biljkama u raspadanju i to je jedan od glavnih razloga zašto biraju ova mesta za svoja staništa. U period suša ili toplog vremena, kada tlo počinje da se isušuje, česta je pojava da napadaju i jedu žive biljke. Neretko se mogu hraniti i malim insektima, glistama i puževima. Za opstanak ove vrste neophodna je odredjena količina vlage. Zato se uglavnom kriju preko dana ili se sklupčaju i tako zadrzavaju neophodnu vlagu. Sve milipedi imaju tendenciju kretanja naviše (uz zidove, debla, kamenje) ako je okruženje bogato vlagom. Sa druge strane ne mogu da izdrže velike količine vode (potope, bare i sl.) u ovakvom okruženju mogu da izdrže svega 6 sati do jednog dana. 

Kada se nastane u kući, najčešće ih možemo zateći na tremovima, patosima ili podrumima. Mogu biti skriveni i ispod nameštaja ili ispod nagomilanih stvari. Kada se usele u Vaš dom, možete ih naći u gotovo svakom delu kuće (kuhinji, kupatilu,veš mašini - koje predstavljaju idelano mesto za njih zbog vlage koja im je neophodna za opstanak). 
Ovi insekti se razmnožavaju polaganjem jaja u zemlju, a broj koji mogu da izlegu varira od 10 do 300 komada. 

Njihov životni vek može biti od 1 do10 godina u zavisnosti od uslova u kojima žive. Većina vrsta milipeda kreće se lagano ali i ako su njihovi pokreti spori, veoma su snažni, pa mogu da izguraju  prepreke i po nekoliko puta teze od njih samih. 

Milipede nemaju sposobnost da brzo pobegnu predatorima i ne grizu, ali su razvile druge mehanizme odbrane pomoću kojih se brane od predatora. Osnovni vid odbrane jeste sposobnost da se sklupčaju u gotovo neprobojno klupko i na taj način spreče grabljivca da im naudi. U slučajevima kada ovaj vid odbrane nije dovoljan koriste i žlezde na svom telu da proizvedu jednu vrstu otrova (baze). Smatra se da je ova hemikalija otrovna za neke vrste predatora (insekti, pauci, žabe pa čak i neke životinje). Ta tečnost može čak i kod ljudi da izazove plikove.

 

Uzgajanje milipedi

 

Milipedi se mogu držati i gajiti kao kućni ljubimci. Najčešće se gaje velike tropske vrste koje mogu da narastu i do 30 cm. Ovi primerci žive 7 do 10 godina. Interesantno je da se ove vrste mogu nositi u rukama (mirne su i spore) ali obavezno treba oprati ruke posle držanja afričke velike milipedi jer ispuštaju otrov koji može da izazove iritaciju kože pa čak i plikove. Nisu zahtevne i hrane se biljkama u raspadanju. Jedna od mana u gajenju milipedi jeste njihova sposobnost brzog razmnožavanja pa ako imate par, vrlo brzo će se namnoziti u velikom broju. 

 

Prevencija

 

Jedna od veoma bitnih stavki u prevenciji nastanjivanja milipeda u dom jeste:

  • zatvaranje pukotina oko vrata, prozora i zida,
  • raščiščavanje vlažnih mesta oko kuća,
  • uklanjanje kamenja,
  • čišćenje lišća i slično.

 

Kontaktiranjem firme Eko End i pravovremenom intervencijom koja će uz stručno osoblje temeljno pregledati Vaš dom i identifikovati sve ulazne puteve ovih insekata, možete se veoma brzo i efikasno osloboditi ovih ne tako opasnih, ali veoma neprijatnih insekata.

Kako je svaki dom jedinstven, za svaki pojedinačno ce naše stručno lice dati procenu za praćenje i uklanjanje milipeda uz odgovarajući tretman dezinsekcijom
 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više