Buve

Buve

Buve

Buve su beskrilni insekti koji sišu krv. Na glavi se nalaze oči i antene koje im služe za detektovanje toplote, ugljen dioksida, senki i promena u strujanju vazduha kako bi što lakše locirale svoj plen. Njihov usni aparat je u obliku cevčice kojom probijaju kožu životinja.

Za buve kažemo da imaju usni aparat za bodenje i sisanje. Celo telo im je prekriveno čekinjama okrenutim unazad koje sprečavaju da buva padne sa domaćina. Imaju tri para nogu. Zadnje noge su duge, snažno razvijene i prilagođene za kretanje u skokovima, dok su prednje proporcionalno slabije i kraće.

Lako pobegnu skokom koji je mnogo puta veći od njihove telesne dužine. Ekstremiteti se završavaju kukicama koje im omogućavaju pričvršćivanje za domaćina. Telo im je bočno spljošteno što im olakšava kretanje kroz dlaku i perje domaćina. Dugačke su između dva i osam milimetara. Mužjaci su obično sitniji od ženki. Najčešće su tamno smeđe do crne boje. 

Kako izgleda buvaBuve su paraziti čoveka i drugih sisara i imaju sposobnost prilagođavanja na različite domaćine.

Hrane se sasušenim ljuspicama kože, osušenim ostacima izmeta oko analnog otvora, a kada odrastu, sišu krv ptica i sisara, uključujući i čoveka.

Danas postoji više od 2000 vrsta buva koje se međusobno ne ukrštaju.

Životni vek im je oko godinu dana.


Buve mogu biti prenosioci opasnih zaraza. Jedna od njih je bakterija kuge.

Evropom je u 14. veku harala najveća i najstrašnija epidemija kuge, nazvana "crna smrt", od koje je umrlo 75 miliona ljudi, odnosno trećina tadašnje evropske populacije.

Prenosioci kuge su bile buve.


Životni ciklus i rasprostranjenost buva


Buve su rasprostranjene svuda u okolini. One ne žive samo na telima svojih domaćina. 

Metamorfoza je potpuna. Ženke polažu jaja najčešće na domaćinu, ali dešava se da jaja skliznu sa dlake i završe u okolnoj sredini, najčešće na mestima gde se domaćin odmara i spava. Nakon dva dana iz ispalih jaja se izležu larve.

One mogu da opstanu i na tepihu tako što se hrane organskim otpacima (mrtvi insekti, feces i sl.). Mogu da se zavuku u delove kreveta, pesak, prašinu, pukotine na podu itd.

Posle nedelju dana (zavisno od uslova spoljašnje sredine) larva se učauri i postane lutka.

Ukoliko u blizini nema domaćina, ona može da ostane u opni sve dok ne dobije signal za izlazak (ugljen dioksid, toplota, vibracije, zvuk).

Iz lutke se razviju odrasle buve koje imaju jednu nedelju da nađu hranu.

Nakon toga one mogu da prežive od dva meseca do godinu dana bez hrane.


Znaci infestacije


Buve ugrožavaju zdravlje kućnih ljubimaca.

One ujedaju životinje kako bi se nahranile njihovom krvlju što rezultira iritacijom i mogućim prenošenjem bolesti. Ako primetite buve na Vašem ljubimcu, velike su šanse da je i dom već infesticiran.

Buve kućni ljubimciPored iritacije kože i svraba koji nastaju ujedom buva, one mogu da izazovu alergije i prenesu razna oboljenja.

Neprestano češanje na mestima ujeda može izazvati infekciju ili opadanje dlake.

Buve mogu da prenesu parazite, kao što je pseća pantljičara, razne infektivne bolesti, kao i bakterije.

One ne napadaju samo životinje, već se mogu preneti i na ljude.

Njihov ujed je karakterističan jer se najčešće javlja tri ili više ujeda na jednom mestu.

Buve koje napadaju pse i mačke obično na ljudskoj koži ostavljaju trag u vidu crvenih tačkica. 


Prevencija 


Buve su zajednički problem za ljude koji imaju kućne ljubimce. Pitanje je kako ih se rešiti kada one napadnu Vaš dom.

Veoma ih je teško istrebiti kada se odomaće.

Kućni ljubimci se zaraze buvama direktnim kontaktom sa drugim zaraženim životinjama ili prolazeći blizu infesticiranog ćebeta i sl. Ali, buve mogu ući u Vaš dom i preko odeće i obuće. Iako se ne hrane ljudskom krvlju, one mogu da prežive bez kućnih ljubimaca ako se u kući ili oko nje nalaze skrovišta životinja (ispod trema ili u rupama, pukotinama).

S obzirom na činjenicu da se larve najčešće nalaze i u okruženju, borba protiv buva podrazumeva njihovo istovremeno uništavanje na životinji i u okolini gde one borave.

Osnovna i efikasna sredstva prevencije su redovno održavanje higijene Vašeg doma kao i redovno tretiranje kućnih ljubimaca sredstvima koja odbijaju ili ubijaju buve.

Međutim, da bi se presekao razvojni ciklus neophodno je da buve iskorenimo i iz okoline životinja. Zato je uz usisavanje, čišćenje, pranje podova i tepiha, dezinsekcija jedini pravi izbor za očuvanje zdravlja.

Potrebno je da pozovete stručno osoblje firme Eko End koje koristi profesionalne preparate koji su zaštita protiv buva koji nisu toksični ni za ljude ni za Vaše ljubimce.
 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više