Click Fraud Protection
Blog
Žuti mravi

Žuti mravi


Telesna građa

Žuti ili Faraonski mrav je insekt svetlo braon ili žute boje, skoro providan veličine oko 1.5 do 2mm. Poreklom su iz toplih i vlažnih područja i mogu se naći u svim delovima sveta. U savremenom svetu predstavljaju štetočine koje se uglavnom nastanjuju u firmama, bolnicama, stambenim zgradama i posebno u zgradama sa centralnim grejanjem. 


Podela i uloga

Žuti mravi spadaju u poligamne životinje. To znači da svaka kolonija ima više kraljica a samim tim svaka od kolonija može se deliti na više manjih kolonija. Najčešća mesta gde formiraju kolonije su u zidovima, ispod podova, iza radijatora, u nameštaju i sl. Glavni mravinjak se može nalaziti i u temelju kuće ili zgrade, odakle se dalje raseljavaju po svim delovima objekta. Najveći problem u suzbijanju ovih štetočina je upravo to što je teško doći do osnovnog legla. Jedino koriščenjem odgovarajućih preparata i uz stručnu pomoć moguće je rešiti se ovih napasti.
Nastanjeni u zatvorenom prostoru (zgradama, kućama itd.), zahvaljujući toploti u tim objektima imaju veću razvojnu t.j. reproduktivnu sposobnost. Što znači da u toku godine imaju veliki broj mladih generacija i samim tim postaju vrlo brzo veliki problem za čoveka.
Kao i kod ostalih vrsta i žuti mravi unutar svoje kolonije imaju podele i to na:

  • Radnike - koji su najbrojniji (veličine 1.5-2mm) i oni su zaduženi za čišćenje kolonije, pravljenje tunela, nabavljanje hrane i sličnim poslovima.
  • Mužijake - čiji je broj mnogo manji od radnika i njihova uloga je prvenstveno da oplode matice.
  • Matice - su dužine oko 4mm. U svom začetku matice imaju krila koja posle svog prvog leta i odbacuju. U tom letu matice se pare i po završetku tog čina odbacuju svoja krila i formiraju nove kolonije. Oplodjena matica je ta koja bira mesto gde ce oformiti novu koloniju, u koju dnevno polaže i do 1000 jajašca iz kojih nastaju nove jedinke.


Ishrana i štetnost

Žuti mrav spada u grupu manjih štetočina ali stvaraju veliku nelagodnost tamo gde se nastane. Mogu da zagade hranu, oštete garderobu, neretko i nameštaj ali takodje mogu i da se uvuku u odeću koju oblačimo i nanesu ne bolne ali prilično neprijatne ugrize. Hrane se raznim prehrambenim proizvodima biljnog i životinjskog porekla (npr. hleb, suhomesnati proizvodi, grickalice itd.) ali u nedostatku ovakve hrane mogu da se hrane i sapunom, pastom a neretko i uginulim bubama, glodarima i sličnim ostacima, što može doprineti širenju mnogih zaraza.

Uništavanje žutih mrava zahteva sistematičnost i strpljenje jer se prilikom suzbijanja istih uglavnom unište samo jedinke koje se u tom trenutku nalaze na tom prostoru. Uzimajući u obzir kako se oni brzo razmnožavaju, nove jedinke mogu ponovo da se pojave već utabanim putevima.

Naravno to se najčešće dešava na mestima gde je leglo napravljeno u temelju zgrade ili kuće. U tom slučaju, ako veći broj stanara ima problem ili se pojavljuju na više mesta u kući, preporuka je da svi urade dezinsekciju radi efikasnijeg suzbijanja ovih insekata. Ukoliko se leglo nalazi u kući ili stanu mnogo je jednostavnije rešiti se ovih napasti.


Kako se rešiti žutih mrava ?

Prilikom tretiranja prostora protiv od ovih napasti, preporuka za brže i delotvornije oslobadjanje od istih je da se svi izvori hrane sklone. Sve mrvice, ostaci hrane i smeće potrebno je dobro zatvori i odložiti u kantu za odpatke, kako oni nebi dolazili u kontakt sa njima i na taj način im se ukine njihov izvor hrane, zbog kojeg i jesu tu. Uz tretiranje prostora adekvatnim preparatima za uništavanje mrava, od strane lica koja rade dezinsekcija mrava, bićete sigurni da ste se uspešno rešili ovih malih i upornih štetočina.
 

Slučajni tekstovi0 komentara


Pošaljite komentar

Kategorije

Najčitaniji blogovi


POZOVITE NAS ZA PROCENU
061 / 211-6165
011 / 219-2304


Adresa:
Janka Katića 7,
Beograd 11233

Kontaktirajte nas

+381 (061) 211-6165
+381 (011) 219-2304
    Facebook Twitter Linkedin YouTube Pinterest

Product by Tesha Design