Žuti mravi

Žuti mravi

Žuti mravi

Telesna građa

Žuti ili Faraonski mrav je insekt svetlo braon ili žute boje, skoro providan veličine oko 1.5 do 2mm. Poreklom su iz toplih i vlažnih područja i mogu se naći u svim delovima sveta. U savremenom svetu predstavljaju štetočine koje se uglavnom nastanjuju u firmama, bolnicama, stambenim zgradama i posebno u zgradama sa centralnim grejanjem. 


Podela i uloga

Žuti mravi spadaju u poligamne životinje. To znači da svaka kolonija ima više kraljica a samim tim svaka od kolonija može se deliti na više manjih kolonija. Najčešća mesta gde formiraju kolonije su u zidovima, ispod podova, iza radijatora, u nameštaju i sl. Glavni mravinjak se može nalaziti i u temelju kuće ili zgrade, odakle se dalje raseljavaju po svim delovima objekta. Najveći problem u suzbijanju ovih štetočina je upravo to što je teško doći do osnovnog legla. Jedino koriščenjem odgovarajućih preparata i uz stručnu pomoć moguće je rešiti se ovih napasti.
Nastanjeni u zatvorenom prostoru (zgradama, kućama itd.), zahvaljujući toploti u tim objektima imaju veću razvojnu t.j. reproduktivnu sposobnost. Što znači da u toku godine imaju veliki broj mladih generacija i samim tim postaju vrlo brzo veliki problem za čoveka.
Kao i kod ostalih vrsta i žuti mravi unutar svoje kolonije imaju podele i to na:

  • Radnike - koji su najbrojniji (veličine 1.5-2mm) i oni su zaduženi za čišćenje kolonije, pravljenje tunela, nabavljanje hrane i sličnim poslovima.
  • Mužijake - čiji je broj mnogo manji od radnika i njihova uloga je prvenstveno da oplode matice.
  • Matice - su dužine oko 4mm. U svom začetku matice imaju krila koja posle svog prvog leta i odbacuju. U tom letu matice se pare i po završetku tog čina odbacuju svoja krila i formiraju nove kolonije. Oplodjena matica je ta koja bira mesto gde ce oformiti novu koloniju, u koju dnevno polaže i do 1000 jajašca iz kojih nastaju nove jedinke.


Ishrana i štetnost

Žuti mrav spada u grupu manjih štetočina ali stvaraju veliku nelagodnost tamo gde se nastane. Mogu da zagade hranu, oštete garderobu, neretko i nameštaj ali takodje mogu i da se uvuku u odeću koju oblačimo i nanesu ne bolne ali prilično neprijatne ugrize. Hrane se raznim prehrambenim proizvodima biljnog i životinjskog porekla (npr. hleb, suhomesnati proizvodi, grickalice itd.) ali u nedostatku ovakve hrane mogu da se hrane i sapunom, pastom a neretko i uginulim bubama, glodarima i sličnim ostacima, što može doprineti širenju mnogih zaraza.

Uništavanje žutih mrava zahteva sistematičnost i strpljenje jer se prilikom suzbijanja istih uglavnom unište samo jedinke koje se u tom trenutku nalaze na tom prostoru. Uzimajući u obzir kako se oni brzo razmnožavaju, nove jedinke mogu ponovo da se pojave već utabanim putevima.

Naravno to se najčešće dešava na mestima gde je leglo napravljeno u temelju zgrade ili kuće. U tom slučaju, ako veći broj stanara ima problem ili se pojavljuju na više mesta u kući, preporuka je da svi urade dezinsekciju radi efikasnijeg suzbijanja ovih insekata. Ukoliko se leglo nalazi u kući ili stanu mnogo je jednostavnije rešiti se ovih napasti.


Kako se rešiti žutih mrava ?

Prilikom tretiranja prostora protiv od ovih napasti, preporuka za brže i delotvornije oslobadjanje od istih je da se svi izvori hrane sklone. Sve mrvice, ostaci hrane i smeće potrebno je dobro zatvori i odložiti u kantu za odpatke, kako oni nebi dolazili u kontakt sa njima i na taj način im se ukine njihov izvor hrane, zbog kojeg i jesu tu. Uz tretiranje prostora adekvatnim preparatima za uništavanje mrava, od strane lica koja rade dezinsekcija mrava, bićete sigurni da ste se uspešno rešili ovih malih i upornih štetočina.
 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više