Click Fraud Protection

AKCIJA! 5% popusta na dezinsekciju za mesec jun !

Blog
Žuti mravi

Žuti mravi


Žuti mrav ili Faraonski mrav je insekt svetlo braon ili žute boje, skoro providan veličine oko 1.5 do 2mm. Poreklom su iz toplih i vlažnih područja i mogu se naći u svim delovima sveta. U savremenom svetu predstavljaju štetočine koje se uglavnom nastanjuju u firmama, bolnicama, stambenim zgradama i posebno u zgradama sa centralnim grejanjem. 

Žuti mravi spadaju u poligamne životinje. To znači da svaka kolonija ima više kraljica a samim tim svaka od kolonija može se deliti na više manjih kolonija. Najčešća mesta gde formiraju kolonije su u zidovima, ispod podova, iza radijatora, u nameštaju i sl. Glavni mravinjak se može nalaziti i u temelju kuće ili zgrade, odakle se dalje raseljavaju po svim delovima objekta. Najveći problem u suzbijanju ovih štetočina je upravo to što je teško doći do osnovnog legla t.j. mravinjaka. Jedino koriščenjem odgovarajućih preparata i uz stručnu pomoć moguće je rešiti se ovih napasti.
Žuti mravi nastanjeni u zatvorenom prostoru (zgradama, kućama itd.), zahvaljujući toploti u tim objektima imaju veću razvojnu t.j. reproduktivnu sposobnost. Što znači da u toku godine imaju veliki broj mladih generacija i samim tim postaju vrlo brzo veliki problem za čoveka.
Kao i kod ostalih mrava i žuti mravi unutar svoje kolonije imaju podele i to na:

  • Radnike - koji su najbrojniji (veličine 1.5-2mm) i oni su zaduženi za čišćenje kolonije, pravljenje tunela, nabavljanje hrane i sličnim poslovima.
  • Mužijake - čiji je broj mnogo manji od radnika i njihova uloga je prvenstveno da oplode matice.
  • Matice - su dužine oko 4mm. U svom začetku matice imaju krila koja posle svog prvog leta i odbacuju. U tom letu matice se pare i po završetku tog čina odbacuju svoja krila i formiraju nove kolonije. Oplodjena matica je ta koja bira mesto gde ce oformiti novu koloniju, u koju dnevno polaže i do 1000 jajašca iz kojih nastaju nove jedinke.

Žuti mrav spada u grupu manjih štetočina ali stvaraju veliku nelagodnost tamo gde se nastane. Mogu da zagade hranu, oštete garderobu, neretko i nameštaj ali takodje mogu i da se uvuku u odeću koju oblačimo i nanesu ne bolne ali prilično neprijatne ugrize. Hrane se raznim prehrambenim proizvodima biljnog i životinjskog porekla (npr. hleb, suhomesnati proizvodi, grickalice itd.) ali u nedostatku ovakve hrane mogu da se hrane i sapunom, pastom a neretko i uginulim bubama, glodarima i sličnim ostacima, što može doprineti širenju mnogih zaraza.

Uništavanje žutih mrava zahteva sistematičnost i strpljenje jer se prilikom suzbijanja istih uglavnom unište samo jedinke koje se u tom trenutku nalaze na tom prostoru. Uzimajući u obzir kako se oni brzo razmnožavaju, nove jedinke mogu ponovo da se pojave već utabanim putevima.

Naravno to se najčešće dešava na mestima gde je leglo t.j. mravinjak napravljen u temelju zgrade ili kuće. U tom slučaju, ako veći broj stanara ima problem ili se pojavljuju na više mesta u kući, preporuka je da svi urade dezinsekciju radi efikasnijeg uništavanja mrava. Ukoliko se mravinjak nalazi u kući ili stanu mnogo je jednostavnije rešiti se ovih napasti.

Prilikom tretiranja prostora protiv od ovih napasti, preporuka za brže i delotvornije oslobadjanje od istih je da se svi izvori hrane sklone. Sve mrvice, ostaci hrane i smeće potrebno je dobro zatvori i odložiti u kantu za odpatke, kako mravi nebi dolazili u kontakt sa njima i na taj način im se ukine njihov izvor hrane, zbog kojeg i jesu tu. Uz tretiranje prostora adekvatnim preparatima za uništavanje mrava, od strane lica koja rade dezinsekciju mrava, bićete sigurni da ste se uspešno rešili ovih malih i upornih štetočina.
 


Kategorije

Najčitaniji blogovi


POZOVITE NAS ZA PROCENU
061 / 211-6165
011 / 219-2304

Podelite na društvenim mrežama


PinterestAdresa:
Janka Katića 7,
Beograd 11233

Kontaktirajte nas

+381 (061) 211-6165
+381 (011) 219-2304
    Facebook Twitter Google+ Linkedin YouTube Pinterest

Product by Tesha Design