Ose

Ose

Ose

Ose kao i insekti slični njima, poput pčela ili stršljena, imaju interesantan odbrambeni mehanizam. Naime, oni ujedaju odnosno ubadaju žaokom (pri čemu ubrizgavaju malu količinu otrova) i mogu biti izuzetno agresivni u slučajevima kada treba zaštititi koloniju ili se odbraniti od uljeza. Veoma su retki slučajevi bezrazložnih i agresivnih napada ovih insekata kada nisu ugroženi.

Postoji više različitih vrsta osa. Jedna od glavnih razlika izmedju raznih vrsta ogleda se u samom izgledu jedinki. Najrasprostranjenije su crne sa žutim šarama ali takodje postoje i sa braon, zelenkastim ili crvenim šarama.

Za razliku od pčela ose imaju tanje i glatko telo, duže noge i nisu pokrivene dlačicama poput pčela, kojima te dlačice upravo pomažu oko oprašivanja biljaka. Još jedna razlika se najčešće ogleda u načinu formiranja gnezda i načinu podizanja legla pa mogu biti socijalne ili usamljene (solitarne).

Bitnija razlika izmedju ovih vrsta jeste što socijalne vrste (kako i sam naziv kaže) žive u kolonijama i može ih biti na hiljade i vrlo su organizovane unutar kolonija.

Dok većina socijalnih vrsta gradi svoja gnezda na skrivenim lokacijama poput žbunja, gusto zbijenih krošnji, potkrovlja kuća, zidnih pukotina i sl. Solitarne vrste uglavnom svoja gnezda prave od gline ili sažvakanih biljaka u vidu čaura, koje grade jedno pored drugog. Ove vrste žive same, nemaju koloniju i jajašca koja polažu su prepuštena sami sebi.


Uništavanje osa
 

Uloga u poljoprivredi


Ose kao i pčele mogu biti izuzetno korisne u poljoprivredi. Poznato je da se pčele hrane nektarom i polenom iz cveća (iz čega i nastaje med) i stoga su veoma korisne kao polinatori odnosno oprašivači. Za razliku od njih, ose se hrane uglavnom sitnijim insektima i mušicama i samim tim mogu biti jako korisne jer uništavaju i napadaju insekte koji su štetni za useve.

Takodje i one imaju ulogu u oprašivanju biljaka ali ne tako zapaženu kao pčele.

 

Simptomi ujeda osa ili stršljenova


Oni su u stanju da više puta napadnu i ubodu svoju žrtvu, posebno kada se osete ugroženim. 
Tipični simptomi i reakcije na ubode osa ili stršljenova ne razlikuje se u velikoj meri osim u slučaju kada je žrtva alergična na ubod t.j. otrov ovih insekata. 
Glavni simptomi ujeda su:
- bol;
- otok;
- osećaj toplote na mestu uboda;
- crvenilo i
- svrab.

To su nešto blaže reakcije na ujed, dok neretko može doći i do ozbiljnih reakcija poput alergijskih. 
Alergijske reakcije možemo prepoznati po:
- otečenim crvenim izbočinama na koži (na mestu ujeda);
- Crvenilo na koži sa otežanim disanjem (zbog oticanja ždrela i suženja bronhija).
To može dovesti do anafilaktičkog šoka i ugroziti čak i život ljudi.

Zato je poželjno čak i neophodno da se za potrebe uklanjanja gnezda osa ili uništavanje osinjaka obratite firmi Eko End koja će Vam uz savete, preporuke i na profesionalan način pomoći da se rešite ovih insekata na najbezbedniji način.

 

Zašto ose ulaze u naše domove?


Osnovni razlog je zato što traže sklonište ili neki izvor hrane. 
Krajem leta u kolonijama se oplodjuju ženke koje napuštaju gnezdo i tako oplodjene (buduće kraljice) traže zaštićeno i skriveno mesto gde će prezimeti (odlaze u hibernaciju). Nakon zime u proleće, izlaze iz skloništa i formiraju nove kolonije (gnezda).

Matice najpre prave gnezdo od blata i biljaka koje sažvaću i formiraju u saća oko kojih na kraju naprave omotač. Zatim polažu jajašca iz kojih se prvo razvijaju radilice koje kasnije obavljaju sve aktivnosti i poslove za koloniju, dok matica ostaje u gnezdu i leže nova jajašca.
Generalno ose možemo naći bilo gde čak i u našim domovima, pomoćnim prostorijama ili poslovnim objektima.


Osa
 

Uništavanje i zaštita od osa


Za sada ne postoje validni pokazatelji o efikasnosti u pogledu prevencije, odnosno sprečavanja osa ili stršljenova da formiraju gnezda. Najefikasniji način eliminacije jeste uklanjanje gnezda i uništavanje legla uz obavezne mere zaštite (zaštitno odelo, rukavice, maska itd.).
Zbog mogućih opasnosti koje prete usled napada i uboda ovih insekata preporučujemo da ne pokušavate sami da rešite ovaj problem već da nas kontaktirate i prepustite našem stručnom i profesionalnom timu Eko End firme da umesto Vas ukloni osinjak.


 

 


Pogledajte bonus video:
 

 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više