Dezinsekcija mrava

Dezinsekcija mrava

Dezinsekcija mrava

Podela i uloga u koloniji

Kao deo njihove socijalne veze mravi izvršavaju različite funkcije. U zavisnosti od starosne dobi i oblika tela, specijalizovani su da izvršavaju odredjene zadatke u koloniji.

Podela mrava u koloniji vrši se na:
1. kraljice,
2. muške mrave,
3. radnike.


Kraljice su plodne ženke u koloniji koja legu jaja. One imaju povlašćen položaj i ne obavljaju nikakve zadatke u koloniji.

Plodni muški mravi takodje imaju povlašćen položaj u koloniji i njihova je uloga da oplode kraljicu nakon čega umiru.

Radnici su sterilne ženke i mogu biti različitih veličina. One čine najveći deo kolonije i u zavisnosti od veličine i oblika ispunjavaju različite dužnosti. Njihove dužnosti obuhvataju sve zadatke od čišćenja kolonije, snabdevanja hranom ili kopanja dodatnih tunela u gnezdu do odbrane od uljeza itd.


Formiranje kolonija

Mravi mogu formirati kolonije na različite načine. Kod nekih vrsta kraljica ostaje u gnezdu i doprinosi rastu kolonije. U većini slučajeva plodni muški i ženski mravi dobijaju krila i izlaze iz gnezda. Njihova oplodnja se vrši van gnezda, na novoj lokaciji, gde odbacuju krila i formiraju novu koloniju. Pojava letećih mrava varira u zavisnosti od vrste.

Faraonski (žuti mravi) nemaju leteće oblike u svojoj vrsti. Kod njih se oplodnja vrši u gnezdu ili oko gnezda. Mlade kraljice se odvajaju sa odredjenim brojem radnika i na novoj lokaciji formiraju novu koloniju.


Crni mravi


Kako se boriti protiv mrava

Dezinsekcija protiv mrava zahteva sistematski tretman.

Prepoznavanje vrste je veoma bitna informacija u borbi protiv mrava. Neke od osnovnih mera u njihovom istrebljenju jesu:


  • Eliminisanje svih pukotina i prolaza;
  • Kontrola vegetacije u domu ili oko njega;
  • Uklanjanje izvora hrane ili otpada itd.

Najefikasniji način njihovog uklanjanja jeste tretiranje problematičnog prostora namenskim hemijskim preparatima.


Cena dezinsekcije mrava

Velika je zabluda da je cena dezinsekcije visoka, pa iz te dezinformacije ljudi se često ustručavaju da pozovu profesionalna lica (firme za dezinsekciju) koje bi ih veoma efikasno oslobodile tog problema.


Bonus Video :
 

 

Komentari ()

Dodajte komentar


Pročitajte i ove tekstove


Kako se rešiti smrdibuba?

Kako se rešiti smrdibuba?

Smrdibube, smrdljivi martin (Pentanoma rufipes), nisu baš omiljeni insekti. Mnogi će reći da su dosadne, ružne i da ne mogu da podnesu smrad koji ispuštaju. Zapravo miris jeste neprijatan, a može se osetiti kad ih ubijemo ili ga ispuste kad osete da su u opasnosti.


Pročitajte više

Kako se rešiti komaraca

Kako se rešiti komaraca

Leto je za mnoge najlepše godišnje vreme, sunce sija, napolju je toplo, topla je i voda u moru, sve je spremno za uživanje. Ali da ne bude sve idealno pobrinuli su se komarci.


Pročitajte više

Kako se rešiti bubašvaba

Kako se rešiti bubašvaba

Bubašvabe su invazivne i opasne štetočine koje uspevaju u različitim zatvorenim i otvorenim okruženjima širom sveta. Imaju pljosnato telo ovalnog oblika, šest nogu prekrivenih bodljama i dugačke antene, obično dužine celog njihovog tela.


Pročitajte više