Click Fraud Protection

dezinsekcija - strsljenova

Stršljen

Uništavanje stršljenova

KARAKTERISTIKE

Stršljeni su najveći insekti iz porodice osa. U gnezdima stršljena postoje radilice, trutovi i matice. Jako su slični osama osim što su odrasle jedinke veličine od 3 do 5 santimetara. Hrane se slatkim sokovima (drveta, voća i td.) ali su poznati i kao dobri lovci. Zahvaljujuči svojoj žaoci koja je dosta dugačka i sadrži otrov (sličan osinjem ali u većoj količini), mogu da ubiju sitne insekte a ubijaju čak i ose.

unistavanje strsljena unistavanje strsljena

RAZMNOŽAVANJE

U jesen matice pravi larve iz kojih će se izleći mlade ženke. Ove mlade ženke se pare sa trutovima u kasnu jesen. Tokom zime stršljenak odumire (svi osim oplođenih ženki). Ženke koje su preživele zimu u zimskoj ukočenosti u rano proleće stvaraju nova gnezda o kojima se u početku same brinu (do stvaranja prvih radilica).

ŠTETE

Stršljen nije agresivan insekt i u biti izbegava čoveka, međutim kada naprave gnezda previše blizu ljudi i ako se oseti ugroženim može biti izuzetno opasan. Zbog svoje žaoke koja je dosta dugačka i pri ubodu izaziva veliki bol. Od jednog uboda stršljen neće ubiti čoveka (osim ako je čovek alergičan na otrov stršljena, u tom slučaju se mora javiti lekaru što pre). Međutim stršljenovi kada se alarmiraju napadaju zajedno, što predstavlja veliku opasnost.

Dezinsekcija stršljenova

Uništavanje stršljenova (na teritoriji Beograd i Srbije) je opasan proces koji treba da izvršavaju samo stručna lica.

U slučaju da se stršljen oseti ugroženim (ispred gnezda uvek stoji stršljen koji čuva gnezdo) on napada i podstiče ostatak stršljenika na isto. Zbog toga taj posao treba prepustiti stručnim licima.