Click Fraud Protection

dezinsekcija - buva

Buve

Dezinsekcija Buva

Kako se rešiti buva - Uništavanje buva i zaštita od buva se vrši tretiranjem celog prostora kao najefikasniji metod rešavanja problema. Buve se mogu pojaviti i u kući ili stanu, najčešće ako u prostorijama borave kućni ljubimci (psi ili mačke).

KARAKTERISTIKE

Poznato je da postoji veliki broj vrsta, do danas je registrovano preko 2000 pojedinih vrsta. Buve ne lete, već zahvaljujući zadnjem paru nogu mogu da skaču i to do 15 santimetara u vis. Imaju spljošteno teli i dužina buva varira od 2 do 8 milimetara.

unistavanje buva Prskanje protiv buva

RAZMNOŽAVANJE

Ženka polaže jaja na svim mestima u kojima se nađe (tepisima, prašini, dlaci domaćina i td.), broj jaja je u proseku oko 20. Razvoj buve je jako kratak pa tako od jajeta do odrasle jedinke u idelnim uslovima treba joj svega 15-ak dana..

Podela buva na našim prostorima se uglavnom karakteriše po domaćinu pa ih i svrstavamo u: ljudske, mačije i pseće buve. Pasje i mačije buve ne napadaju čoveka osim ako je infestacija buva zaista velika, u tom slučaju može se dogoditi da buve ujedu i čoveka.

ŠTETE

Poznato je da se buve hrane krvlju domaćina i pritom luče pljuvačku koja izaziva svrab, iritaciju pa čak i alergiju. Buve mogu biti jako štetne pa tako u velikom broju mogu da izazovu anemiju a to je jako izražajnije kod štenaca. Ako se ništa ne preduzme anemija može da uzorkuje smrt štenaca. Osim iritacije kože i alergijskih bolesti buve prenose i tifus, kugu, pogodni su domačini za pseću pantljičaru i td.

Uništavanje Buva

Dezinsekcija buva (na teritoriji Beograd i Srbije) insekticidima je najzastupljeniji metod.

Primenjuju se metode vlažne aplikacije (nanošenje preparata ručnim pumpama), hladno ili toplo zamagljivanje (ULV uređaji).